Апелативен съд – Бургас потвърди мярката за неотклонение “временно задържане“ спрямо

...
Апелативен съд – Бургас потвърди мярката за неотклонение “временно задържане“ спрямо
Коментари Харесай

Измамникът Максим остава в ареста

Апелативен съд – Бургас потвърди мярката за неотклонение “временно задържане “ по отношение на беларуския жител Максим Барисау , търсен от управляващите в Руската федерация по обвиняване за машинация в изключително огромни размери.

Пред въззивната инстанция производството е формирано по тъжба на бранителя на желаното лице против определението на първоинстанционния съд. Защитникът твърди, че липсват доказателства за съществуване на опасност  непознатият жител да се укрие или да извърши друго закононарушение и претендира за по-лека мярка на процесуална насила. Представителят на Апелативна прокуратура показва мнение, че наложената мярка е вярна и законосъобразна.

Според апелативните съдии жалбата на Барисау, жител на Република Беларус, е неоснователна. Изпратеното от правосъдните управляващи на Руската федерация искане за краткотрайно задържане на лицето дава отговор на условията на българския Закон за екстрадицията и европейската заповед за арест и на тези от Европейската спогодба за екстрадиция /ЕКЕ/ от 1957г.

Чуждият жител се търси за това, че през 2012 година в гр. Сочи, Краснодарски край, с желание да присвои непознато имущество посредством машинация и корист с доверие, получил  от прочут парични средства в размер на 500 000 рубли, както и автомобил марка " Ауди Q7 “ с цена 1 990 000 рубли, задължавайки се на собствен ред да откри и му транспорти от Германия по-нов автомобил. Мъжът присвоил парите, продал колата и се укрил, с което е нанесъл на притежателя вреди в изключително огромни размери за обща сума от 2 490 000 рубли. За закононарушението, за което е бил притеглен като обвинен Максим Барисау - машинация в изключително огромни размери, съгласно Наказателен кодекс на Руската федерация се планува наказване до 10 години отнемане от независимост. Деянието подхожда на закононарушение и по Наказателен кодекс на Р България, за което се планува наказване отнемане от независимост от три до 10 години.

Изводът, че е действителна заплахата от укриване на лицето поради събитията, че няма адресна регистрация в България и обитава най-вече в Р Турция, въззивният състав намира за верен. Съдът показва още продължителния интервал на отклоняване от наказателно гонене – към пет години, доста високата степен на социална заплаха на разследваното в молещата страна действие и плануваното за него тежко наказване, чиято наложителност ускорява заплахата от укриване.

Обстоятелствата, че непознатият жител упражнява легална комерсиална активност, обвързвана с продажба на коли, че е сключил контракт за наем на апартамент в гр.Бургас, не изключват изрично заплахата от укриване, заради което и не обуславят взимане на по-лека мярка за процесуална насила.

Въззивният съд одобри, че актуалното краткотрайно задържане за период от 40 дни е постановено при прецизно спазване на откритите в закона предпоставки и ще подсигурява персоналното присъединяване на лицето в идното произвеждане по екстрадиция.

Определението не предстои на касационно обжалване и протестиране.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР